Koutsin Keskitys – Akustin opeilla

Akusti perheyrityksensä toimistossa MNR'n piinapenkissä.

Akusti perheyrityksensä toimistossa MNR’n piinapenkissä.

Lausteen poikia on suomalaisessa futiksessa monia. Tällä hetkellä ehkä tunnetuin laustelainen futisvalmentajan työssä on Kuopion Palloseuran ykköskäskyttäjä Marko Rajamäki. Moni muistaa myös Kim Suomisen ja Tuukka Salosen otteet Veikkausliigan viheriöillä. Lausteella jalkapallo-oppinsa on saanut myös futiksen filosofi, pedagogi ja valmentaja Akusti Salonen. Vuonna 1974 syntynyt, Uefa B kurssin suorittanut, ”Aku” on tulevan kauden #Kaikkienaikojenkolmonen -projektin vakiokasvo. Hän avaa kerran kuukaudessa Koutsin Keskityksessä omia kokemuksiaan jalkapallovalmentamisesta.

MNR valitsi Akun monien syiden vuoksi, mutta yksi oli ylitse muiden. Hän avaa kokemuksensa ilman perisuomalaista negaatiota ja kritiikkiä. Akun blogipostauksissa käy ilmi, kuinka hän pyrkii saamaan lukijansa ajattelemaan. Asioista voi olla eri mieltä, sen voi esittää kuitenkin myös positiivisessa valossa. Siihen pyrimme myös Koutsin Keskityksessä. Keskustelua jalkapallovalmentajan toimenkuvasta positiivisten kehittämiskohteiden kautta.

Akusti on erikoistunut peridiosointiin. Hän on käynyt World Football Academyn Mentorship -koulutuksen ja pakkailee parhaillaan kapsäkkejään samaisen organisaation Expert -koulutukseen. Expert koulutuksessa vetäjänä on hollantilainen Raymond Verheijen, mies peridisiointikoulutuksen takana, ja mentorina on muun muassa Guus Hiddink. Aku on lupautunut kertomaan myös kurssin annista #Kaikkienaikojenkolmonen -projektin seuraajille. Kun hän poistuu keittämään vieraalleen teevettä, heittää hän käteen Football Theory -opuksen. Ensi silmäilyt Jan Tamboerin toimittamaan kirjaan saa haluamaan lisää. Mistä tässä kaikessa onkaan kyse? Miten syvälle futiksen valmennuksessa voikaan mennä, kun intohimo johdattaa.

Teekupposen äärellä aikaa menee kuin siivillä ja saamme lopulta sovitettua rungon kesää varten. Siinä ohessa puhutaan – yllätys yllätys – yleismaallisesti nuorten valmentamisesta. Pääni on käynnin jälkeen täynnä kysymyksiä. Onneksi näihin saadaan vastauksia, ensimmäisen kerran jo huhtikuussa.

Mitä on peridiosointi, miten valmentaja suunnittelee pre-season, kuinka opetetaan taitavuutta? Tämä kaikki käydään Akun kanssa lävitse kesän 2016 aikana. Muistathan tulla mukaan!

Aku Twitterissä
Akun Blogi

Loppuun vielä sitaatti, jonka Aku kertoi minulle tapaamisessa, ja joka laittoi miettimään omaa suhtautumistani jalkapallovalmennukseen.

Futiksessa merkitsee miten sä pelaat oman boksin ja miten pelaat vastustajan boksin. Muu kenttäalue mennään käytettävissä olevan pelaajamateriaalin mukaan.

Mitä Aku sillä tarkoitti, selviää ohjelmissamme.